Artikel afbeelding

Hotel Dumont in ere hersteld

Hotel Dumont in ere hersteld

In het Embuild Magazine, de nieuwe naam van de bouwfederatie, verscheen in maart ’23 een verrassend artikel over de restauratie van Hotel Dumont in Antwerpen.

In dit artikel werd in het bijzonder aandacht besteed aan de vakkundig uitgevoerde parketwerken en de terechte trots van de uitvoerder.

De opdrachtgever en architect waren enorm verbaasd over het schitterende effect van de reiniging van de eeuwenoude houten plankjes met ecologische zepen en veel water. Ook werd een prachtig visgraatparket met hamer en beitel vanonder een stoffig tapijt en een laag egaline getoverd.

De nauwkeurigheid waarmee alle ontbrekende stukken en in sommige ruimtes bijna volledige vloeren werden opgemeten en bijgeplaatst, werd bijzonder gewaardeerd. Toen de kleurmeester de nieuw toegevoegde stukjes parket zorgvuldig onder handen had genomen, was het plaatje compleet.

Naast de restauratie van de authentieke parketvloeren van de 19e eeuw, werd er ook een nieuwe visgraatvloer in een ringvormig paviljoen geplaatst. Parket plaatsen in een ronde ruimte vraagt vakmanschap. Maar wanneer in die ruimte een centraal blok staat en er gevraagd wordt om lijnen in bepaalde richting te laten lopen, dat vraagt meesterschap.

Over dit historisch herenhuis van 1878 vind je uiteraard geschiedkundige info op de website van Belgisch onroerend erfgoed. De nieuwe bestemming heeft met lectuur te maken en dit prachtig stukje geschiedenis zal mogelijk in het najaar ’23 terug publiek toegankelijk zijn.

Wanneer u gaat kijken, werp dan ook eens een blik op de vele prachtige vloeren. Sommige delen hebben geschiedenis gekend en andere zijn amper een jaar oud.

Foto: @julies.studio

Op April 8, 2023