sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Artikel afbeelding

Intensief energetische renovatie

Ontwerp en realisatie van een Intensief Energetische Renovatie in Boom van een dakappartement van 1962.

Het appartement werd volledig gestript en omgevormd tot een appartement dat voldoet aan hedendaagse normen wat isolatie en technieken betreft.

Het E-peil werd van 857 naar 58 gebracht voornamelijk door grondige isolatie, hoogrendementsbeglazing en ventilatie D-systeem.  

De volledige elektrische installatie werd vernieuwd en opnieuw gekeurd.  Ook de waterleidingen en de afvoeren werden volledig vernieuwd.  Het appartement werd afgekoppeld van het centrale verwarmingssysteem op mazout en er werd een gasleiding binnengelegd.  Een gascondensatieketel en nieuwste generatie radiatoren voorzien in warmte wanneer nodig in de koude periode van het jaar.

De kleine sanitaire hoek van de jaren '60 werd verdubbeld tot een handige badkamer met inloopdouche, dubbele wastafel en washoek. 

De muur tussen de vroegere keuken en de leefruimte werd afgebroken. De leefruimte baadt nu in zowel het ochtendlicht als het avondlicht. 

Er was nood aan extra ruimte voor de nieuwe technische installaties:  voor de nieuwe elektrische zekeringkast en het omvangrijke ventilatiesysteem.  Ook moest er nieuwe ruimte gecreëerd worden voor de keuken. 

Aangezien er aan dit dakappartement een ruim terras van 100 m² was, werd er voor een uitbouw van +/- 35m² gekozen.  De constructie van deze uitbouw moest zo licht mogelijk zijn om overbelasting van het meer dan 50 jaar oude gebouw te vermijden.  Er werd geopteerd voor een opbouw in Ytong steen en een houten dakconstructie, bestaande uit balken, joisten en OSB platen.  Aan de oostkant werd een 3-delig aluminium schuifraam geplaatst van ongeveer 6 m breed en 3 m hoog.  De keuken baadt hierdoor in het licht en een oversteek houdt in de zomer de warmste zon van het glas. 

Op het terras zorgen planten en tuinmeubelen voor een buitenleefruimte tussen de kruinen van de bomen van naburige tuinen.  Vele vogels houden halt voor verkoeling of wat voedsel dat regelmatig voor hen wordt aangevuld.

Het interieur van dit dakappartement werd volledig vernieuwd en voorzien van praktische opbergruimte. Inbouwkasten van vloer tot plafond voorzien van deuren en laden met zachte sluiting. Alles licht gelakt zodat het ruimtelijke gevoel behouden blijft.

Voor de vloerbekleding werd in de sanitaire ruimtes een grote donkergrijze keramische tegel gelegd.  In de uitbouw werd een isolatiechape aangebracht met daarop een keramische tegel van 60x60 met zeer geslaagde blauwe steen look. Deze werd ook op het terras buiten gelegd, zodat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen.

In de inkomhal, de leefruimte en de slaapkamers werd een doorlopende samengestelde visgraat parket van 46×10 cm met een eiken toplaag van 4mm, rechtstreeks verlijmd op de chape met 1 component PU lijm.  Deze werd ter plaatse geschuurd en afgewerkt.  Voor de afwerking ging de voorkeur van de bouwheer naar grijze hardwaxolie.

Het interieur oogt heel eigentijds, maar enkele klassieke elementen houden het geheel warm en gezellig.

Op January 27, 2020